به طور کلی عوامل متعددی در نرخ گذاری و تعیین قیمت یک کالای تولیدی نقش دارد که از میان همه آنها می توان هزینه های مربوط به نیروی کار، هزینه های حمل و نقل، نوسانات نرخ ارز و قیمت مواد اولیه را به عنوان عوامل اصلی تعیین قیمت نام برد. در دسترس بودن و بهای مواد اولیه علاوه بر تعیین قیمت نهایی محصول تولیدی، می تواند بر میزان سطح تولید نیز تاثیرگذار باشد. گروه فولاد و فلزات ماده اولیه بسیاری از صنایع است و به عنوان یک ماده استراتژیک در ساخت و تولید محسوب می شود، به عنوان مثال میلگرد یکی از مواد و مصالح اولیه در صنعت ساخت و ساز است و قیمت امروز میلگرد می تواند بر قیمت روز ملک تاثیرگذار باشد. از دیگر نمونه هایی که می توان مطرح کرد، تاثیر قیمت آهن آلات و ورق های فلزی بر خودروسازی و قیمت تمام شده خودرو تولیدی است. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی رابطه قیمت آهن و قیمت خودرو بپردازیم، پس در ادامه همراه با ما باشید.
همانطور که گفته شد فولاد و فلزات به عنوان یک ماده اولیه استراتژیک در صنعت خودروسازی به شمار می آید. کافی است ساختار درونی و بیرونی یک خودرو به صورت اجمالی بررسی شود و به این ترتیب پس از چند لحظه مشاهده می گردد که قسمت های بیرونی یک خودرو شامل بدنه، سقف و ستون ها همگی از فولاد و ورقه های آهن تشکیل شده اند. علاوه بر قسمت های بیرونی، اجزا داخلی و قطعات غیر قابل مشاهده مانند شاسی و لوله ها نیز از فولاد و فلز تشکیل می شوند. پس بهطور یقین می توان گفت و مشخص کرد که ارتباط میان قیمت آهن آلات و قیمت خودرو یک ارتباط مستقیم و مشخص است.
ساختمان بیرونی یک خودرو بهطور کلی شامل سقف، ستونها و بدنه است. ماده اولیه تشکیل دهنده ساختمان بیرونی یک خودرو ورق های فولادی هستند و گفتنی است که در ساخت یک خودروی سواری معمولا چندین هزار کیلوگرم ورق فولادی تنها برای ساختمان بیرونی مصرف می شود. پس با دلایل کافی می توان گفت قیمت ورق رنگی یا ورق فولادی یک عامل تعیین کننده در ساخت بدنه خودرو و قیمت تمام شده آن است. برای اطلاع از قیمت ورق رنگی می تواند اینجا را مطالعه کنید.
اگزوز خودرو به دلیل ساختار خاصی که دارد در طراحی و تولید ساختمان آن می بایست از یک فلز نفوذ ناپذیر و بدون درز استفاده شود. به شکل معمول در هر خودرو، مجموعه لوله ها و اگزوز از نوعی فولاد بدون درز ساخته می شوند. شاسی نیز یکی دیگر از بخشهای اصلی در هر خودرو است و جزیی از ساختمان اصلی خودرو محسوب می گردد و به طور معمول برای ساخت شاسی از ورق های روغنی فلزی و آهن گالوانیزه با استحکام بالا استفاده می شود. پس گفتنی است که قطعاتی از خودرو که به سادگی قابل مشاهده نیستند هم از فولاد و فلز تشکیل می شوند.
با باز کردن درب کاپوت ماشین قابل مشاهده است که بیشتر قطعات درونی خودرو از ریز تا درشت از آهن و فولاد ساخته شده است. همینطور با مشاهده ساختمان و دیواره های موتور خودرو قابل بررسی است که بیشتر مواد تشکیل دهنده دیواره موتور از فولاد سخت با مقاومت بالا است.
گفتنی است که علاوه بر گروه فولاد و آهن، فلزات دیگری نیز در ساخت خودرو نقش دارند. از میان این دسته از فلزات می توان به کاربرد آلومینیوم در ساخت شاسی، بدنه موتور و چرخ خودرو اشاره کرد. از مزایای استفاده از آلومینیوم می توان به وزن کمتر نسبت به فولاد اشاره کرد که خود یک مزیت ویژه محسوب و موجب کمتر شدن مصرف سوخت میگردد. از دیگر مزایای آلومینیوم در خودروسازی می توان به قابل بازیافت بودن و آلودگی کمتر اشاره کرد.
قابل ذکر است که استخراج آلومینیوم، فرآیندی مشکل و هزینه بر است و براساس این عوامل معمولا فلزی گرانبها برای ساخت خودرو محسوب می شود. امروزه آلومینیوم به دلیل هزینه بالا معمولا در خودرو های لوکس مورد استفاده قرار میگیرد.
منبع : ماشین 3